söndag 20 augusti 2017

SWEDE HOLLOW







Har ni lyssnat på denna? Visste ni vad Swede Hollow var för något? Jag hade ingen aning förns i våras tror jag när dom prata om det på morgonpasset i P3. Kan hända intervju dom mannen som skrivit boken. Minnet är ju inte det bästa, men jag vet att jag redan då blev fascinerad. Historia är så sjukt intressant. Och visst visste man om att väldigt många svenskar emigrerade till USA. Alla har väl sett filmen Utvandrarna på svenska lektionen. Eller läst boken. eller gjort både ock. Jag kommer inte ihåg om vi tvingades läsa boken, men filmen kommer jag definitivt ihåg att vi tvingades se. Om jag tyckte den var bra är ju en helt annan sak. På den tiden var man mest intresserad av killar, kläder och hästar. Historia var bara något man skulle avveckla och få godkänt i. 







Detta står det på wikipedia om just Swede Hollow




Swede Hollow var ett bostadsområde i East Side, Saint PaulMinnesota, numera omvandlat till parken Swede Hollow Park.
I slutet av 1800-talet började invandrare, främst svenska, att bosätta sig i skjul i dalen, som därför fick namnet Svenska dalen, Swede Hollow, eller bara Dalen. Området var ett slumområde och känt som ett av de fattigaste i hela USA. I slutet av 1880-talet kostade det en och en halv dollar i månaden att få ha ett skjul i dalen, men man kunde vräkas när som helst och saknade helt rättigheter. Difteri och kikhosta härjade i slummen och barnadödligheten var hög. Kvinnorna försörjde sig som hembiträden, sömmerskor och prostituerade medan de män som hade jobb oftast arbetade åt järnvägsbolaget Great Northern. Som mest, 1905, bodde ungefär 1000 personer i Swede Hollow. Ett liknande område i närheten, där det främst bodde irländare, var Connemara Patch. När svenskarna så småningom började ta sig in i det amerikanska samhället bosatte sig nya grupper av invandrare som polacker, irländare och italienare i dalen, och när de i sin tur flyttat så flyttade slutligen mexikaner till området.
Staden förklarade området hälsovådligt 1956 och de kvarvarande 14 mexikanska familjerna vräktes. Husen brändes och jämnades med marken. På 1970-talet snyggades området upp och blev en park.
En av få som forskat om Swede Hollow är svenskättlingen David Lanegran, professor i geografi vid Macalester College i St Paul, och i början av 1970-talet intervjuade han människor som vuxit upp där.[1]
2016 gavs romanen Swede Hollow ut av Ola Larsmo, den handlar om svenskar som bosatte sig i dalen. Romanen är en fortsättning på den efterforskning och ett reportage om Swede Hollow som Larsmo publicerade i DN 2013.






I boken får man iallafall följa en familjs öde och folk runt omkring dom. Läs eller lyssna på den. Den är så värd det.



ha de fint

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar